Kirjeldus
Ristküliku kujuline, all ääres tekst “Flame WoodCraft” põletamistehnikas. Mõõdud: laius 14,5 cm, pikkus 45 cm ja kõrgus 1 cm. Materjal: pöök.
Plangutamine on toidu küpsetamine otse lehtpuust plaadil. Niimoodi küpsetades, puidu pinnaga otse kontaktis olles, imeb toit endasse looduslikku puidu aroomi. Kuigi on erinevaid arvamusi plangutuse algupära kohta, on dokumenteeritud, et Vaikse ookeani rannikul elanud Põhja-Ameerika põlisrahvad kinnitasid lõhet ja forelli suurtele puidust plaatidele ning küpsetasid neid aeglaselt plangutades. Küpsetamine lehtpuust plangul hoiab toidu grilli otsesest kuumusest eemal. Plank toimib kuumakaitsena ja maitsestab toitu. Paljud piirduvad lõhe ja muu kala plangutamisega, aga küpsetada võib peaaegu kõike: liha, juurvilju, erinevaid mereande, vorste ja isegi juustu.
Kasutamine: Leota planku enne grillile panekut vähemalt 30 minutit vees. Selleks võib kasutada näiteks ahjupanni. Veendu, et plank on üleni vee all, asetades plangule vett täis klaasi. Et lisada maitset, võid vette lisada teelusika täie soola, klaasi valget veini, õunamahla või õlut.
Kui küpsetate kala koos nahaga, määrige enne plangule asetamist nahka toiduõliga. Asetage kala nahaga plangu poole. Sõltuvalt grillitavast toidust, võite proovida erinevaid lehtpuu tüüpe nagu pöök, seeder, tamm, lepp, vaher, kirss või õunapuu.
1. Mitteotsese grillimisega, nagu plangutamine, võtab toidu valmimine tavalise grillimisega võrreldes kauem aega, kuna toit ei ole otseselt tule kohal, aga tulemus on hoopis midagi muud.
1.1 Kui sul on gaasigrill, lülita pooled põletid välja.
1.2 Kui sul on söegrill, lükka valmis söed grilli ühele poolele ja aseta plank toiduga restile grilli teisel poolel.
Sule küpsetamise ajaks grill.
1.3 Teine võimalus on alustada kahetsoonilise tulega, asetades tühja plangu otse tule kohale. Lase plangul olla, kuni see hakkab suitsema ja mustaks muutuma, siis pööra plank ümber, pane toit plangu kõrbenud küljele ja aseta grilli jahedale poolele. Sule grill ja küpseta. Küpsetamine kõrbenud ja suitseval plangul, annab toidule sügavama suitsu maitse ja puidu aroomi kui toorel plangul küpsetamine.
2. Lisaks nendele meetoditele on võimalik plangul küpsetada ka grillil otsese tule kohal, mis küll tapab plangu ja välistab uuesti kasutamise, aga annab samuti rohkem aroomi ja maitset. Liha puhul on mõistlik enne plangule asetamist steigi mõlemal küljel minut aega grillil küpseda lasta, et tekiks mõnus koorik.
Serveeri toit otse plangul. Grillplanku saab kasutada paar-kolm korda ja lõpuks võid murda söestunud jäägid grillile ning kasuta suitsu saamiseks grillimisel. Uuesti kasutamiseks lihtsalt loputa planku veega ja säilita puhtas, kuivas kohas. Ära kasuta seepi, see muudab plangu maitseomadusi.
PANE TÄHELE! On normaalne, et plank võib kasutamisel süttida. Hoia valmis ja kasuta pihustiga veepudelit, et kustutada tekkida võivaid leeke ja pidurdada plangu põlemist. Kindlasti kasta kasutatud plank pärast grillimist vette kuna plangu sees võib olla tulekoldeid ja hõõguvaid osakesi, mis võivad hiljem uuesti süttida.
Lisainfo: Otsi Inernetist ja YouTubest märksõnade „grilling planks“ ja “grillimine plangul” abil infot. Leiad sadade viisi juhiseid, videosid ja huvitavaid retsepte!
Head proovimist ja Head Isu!